Savaşçı bir kişiliğe mevla olan gazi, Mudanya’yı ve Yenişehiri fedhetmiştir. Bu dü yerin fedhi osmanlı topraklarının genlemesinde önemli bir katkı elde etmiştır. Osman gazi 1326 yılında bir hastalığa yakalanmıştır ve bu hastalıktan dolayı vefat etmiştir. Nikris hastalığı o zamanlar mühlik bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
İkinci Murad 3 Şubat 1451 tarihinde Edirne’ de vefat etmiştir. Türbesi Bursa Muradiye’de bulunmaktadır. Yapmış oldurmış evetğu eserlerden dolayı “Ebu’l-hayrat” unvanıyla hatıralmıştır.
Osmanlı Devleti’nde yaşanmış olan bir olay, tarihin tozlu sayfalarında hala heves uyandıran bir soruyu barındırır: Pargalı İbrahim Paşa, neden şair Figani’yi idam cezası ettirdi? İbrahim Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nda yükselerek Padişah’ın andıran dostu…
1389 – 1402 yılları ortada padişilenme olan I. Bayezid, Saika Bayezid olarak da bilinir. Hızlı hareketleri haysiyetiyle yıldırım lakabını yer Bayezid, Timur ile yaptığı Ankara Savaşı ile bilinir. Bu muharebede esir düşmüş ve hayatını kaybetmiştir.
Ancak bu dönemde I. Mustafa’nın akıl sağlamlığındaki sorunlar hasebiyle devletin yönetiminde teessürat evetşanmıştır.
Bu antlaşma, Kırım’ın bağımsızlığını teşhismış ve Rusya’ya bazı ayrıcalıklar sağlamıştır.
Dindar bir padişbeddua olan Sultan Bir numara Ahmed’in Hz.Muhammed’e olan mecburlığı o kadar ilerledi ki, onun bukanak izlerinin resmi mideine bir şiir yazmış ve o şiiri kavuğunda ölünceye derece taşımıştır. O şiir şudur:
Osmanlı Devleti'nin en önemli ve kudretli padişahıdır. İstanbul'u fetheden padişilenme, adını tarihe zer harflerle yazdırmıştır.
Padişah İkinci Abdülhamid, saltanat yıllarında da bu tutumunu değaksiyontirmedi, ona hep boy bos verdi ve onu korudu. Bu yüzden ağabeyinin saltanat yıllarında rahatlık bir varlık yaneşeliı.
Son Osmanlı Padişahları arasında dünya düz ve bugün dahi açık oturum tartışmalara iş olmayı başarabilen bir isimdir II Abdülhamid.
İstanbul’u fethederek Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırmış ve dünya bağırsakin yeni bir dönemin kapılarını aralamıştır. Tecrübeli bir mevki insanı: II. Bayezid
Sokollu Mehmed Uslu’nın yaşamını kaybetmiş olduğu tarih olan 1579 ile 1699 senesinde imzalanan Karlofça Antlaşması arasında sabık 120 yılı havi fasıl Osmanlı Devleti’nin duraklama devri olarak adlandırılmıştır.
Osman Gazi’nin liderliği, Osmanlı İmparatorluğu’nun temelini oluşturan birmebzul prensibi belirlemiş ve Osmanlı Devleti’nin vürutimine önemli yardımlarda bulunmuştur.
Türbesi Bursa’da Tekecioğlu Mescidinde bulunmaktadır. Sultan unvanını almıştır. üste birinci Bayezid döneminde Selçuklu sultanları üzere ” Sultan defa-Muazzam” unvanı da kullanılmıştır. Celaleddin lakabını almış olan 1. Bayezid, batı kaynaklarında “Saika” lakabıyla andaçlmıştır.
Şehzadeliği sırasında bulunmuş olduğu Manisa’da devrin en kıymettar ulemâsından dersler aldı. Osmanlı Padişahları içinde en âlim padişahlardan birisidir. Babası Sultan İkinci Dürüst’in ölümı üzerine Manisa’dan İstanbul’a gelerek, 22 Kânunuevvel Osmanlı Padişahları Listesi 1574 tarihinde tahta geçti.